طبع شناسی

طبع سوداوی Melancholic

طبع : سرد و خشک
عنصر : خاک
فصل : پاییز
زمان شبانه روز : عصر
دسته بندی : محافظین
طعم : ترش
رنگ : سیاه
فلز : آهن
سیاره : مریخ
سن شیوع : میانسالی - از ۴۰ تا ۶۰ سالگی

درونگراخویشتن‌دارکمال‌گرادقیقبا دقتمنظم
رعایت قوانینهوشیارعاقلمنطقیواقع‌گراواقع‌بین
کم‌احساسمحتاطمحافظه‌کارمیانه‌روریسک‌گریزدوراندیش
محاسبه‌گرحسابگرصرفه‌جوخسیسکنجکاوساکت
کم‌حرفغیر اجتماعیکم‌معاشرتمنزویگوشه‌گیرمردم‌گریز
بیزار از سر و صدابی‌حوصلهکم‌تحملبی‌قرارخشکجدی
سخت‌گیرسرسختثابت‌قدمپایدارلجبازسمج
کینه‌ایانتقام‌جومنفی‌نگربدبینبدگمانشکاک
وسواسیافسردهاندوهگینغمگینناامیدبی‌نشاط
زودرنجحساسترش‌روعبوسغرغروخودخور
بخیلکم‌انرژینگرانمضطربدودلمردد
هوش ریاضی/فنیهمه‌جانبه‌نگرریزبینتیزبینایرادگیرمنتقد
پرتوقعناراضیذهن بی‌قرارمتفکرقابل اعتمادفلسفه‌باف

شکل گیری مزاج:
خصوصیات ظاهری هر فرد بستگی زیادی به مزاج اولیه ای دارد که در زمان به دنیا آمدن و یا در زمان تغییرات بدنی دوران رشد و بلوغ داشته است. مزاج اولیه از طریق ژنها از پدر و مادر به فرد منتقل شده و تحت تاثیر شرایط محیطی رحم، شرایط روحی و فیزیکی مادر و خوراکی هایی که مادر در دوران بارداری و شیردهی می خورد، شکل می گیرد. ممکن است این مزاجهای اولیه با گذشت زمان، در اثر تغذیه، شرایط آب و هوایی، شیوه زندگی، نوع شغل و عوامل دیکر تغییر کند و مزاج جدیدی در فرد بوجود آید که به آن مزاج اکتسابی گفته می شود. این مزاج اکتسابی بر ظاهر فرد تاثیر می گذارد، هر چند بر برخی از خصوصیات فیزیکی شکل گرفته با مزاجهای اولیه فرد همچون استخوان بندی یا رنگ چشم تاثیر چندانی نمی تواند داشته باشد.

هیکل : مزاج خشک موجب لاغری افراد می شود. افراد سوداوی معمولا لاغر بوده، هر چند ممکن است بعضی از آنان چاق هم باشند. دارای اندامی باریک و لاغر، ضعیف، غیر عضلانی و استخوان بندی ظریف هستند. سودا موجب کشیدگی استخوانها می‌شود، زیرا بافت استخوان از سوداست. لذا بدن سوداوی ها با استخوانهای نازک و کشیده ناحیه انگشتان، ساعد و سایر مناطق خود را نشان می دهد. بدنی خشک و تکیده دارند. قفسه سینه لاغر و عضلات کوچک دارند. در صورت افزایش وزن از ناحیه میان تنه (کمر و شکم) چاق می شوند.
پوست : رنگ پوستشان سبزه یا جوگندمی مایل به تیرگی یا سفید مایل به خاکستری است. پوست بدن سرد و سفت و خشک، بدون رطوبت و طراوت است و دارای منافذ متوسط است. کف دست و پایشان سرد است و بروز لکه های تیره و خال در پوست این افراد شایع است.
مو : موهای سر نسبتا پرپشت، خشک و ضخیم یا مجعد بوده و رنگ موها معمولا سیاه و مات است. اگر سودای وی به سمت بلغمی باشد، موی سر سفید و جوگندمی می شود و اگر سودا به سمت صفرا باشد، ریزش مو در کل سر وجود دارد و طاسی منطقه ای ندارند. موخوره در آنان شایع است. بدنشان پرمو و دارای موهای تیره و ضخیم است.
ناخن : ناخنهای شکننده ای دارند.
تعریق : پوست آنان دارای منافذ متوسط است و معمولا کم عرق می کنند. استرسهای عصبی سبب افزایش تعریق آنان می شود.
رگها : خون آنها غلیظ است. رگهای دستشان پنهان نبوده، ولی نازک و تیره و غیربرجسته هستند.
نبض : نبض آنها نسبتا کند و خالی، کم قدرت، سست، باریک، اما سفت و سخت است. نامنظمی های ضربان قلب(آریتمی) در ایشان شایع است.
چشم : چشمان معمولا ریز و به رنگ میشی و قهوه‌ای است. سفیدی چشمانشان تیره و کدر بوده و عروق آن واضح نیست. غلبه سودا رنگ سفیدی چشم را کدر می کند. تیرگی زیر چشم در آنان شایع است.
دهان : دهانشان خشک و كم آب است. مزه دهانشان خصوصا در صبح ناشتا شور است.
زبان : زبانشان خشک و صورتی تیره است.
بینی : بینی خشک و شامّه قوی دارند.
گوش : خشکی باعث قدرت شنوایی می شود، بنابراین سوداوی ها گوشهای تیزی دارند. تحمل سر و صدا را ندارند و در سنین بالا سوت کشیدن گوش در آنها زیاد دیده می شود.
قدرت بدنی : كم قدرت و کم انرژی هستند.
حرکات بدن : سرعت حرکاتشان کم تا متوسط است.
تکلم : آرام و حساب شده و با دقت صحبت می کنند. صدایشان رسا نبوده و نسبتا آرام است.
پوشش : در فصول پاییز و زمستان معمولا بیشتر از دیگران و در بهار و تابستان معمولی لباس می پوشند.
سایر : غضروف حنجره برجسته و واضح است. گرفتگی در عضلات پشت ساق پا و گرفتگی در ناحیه گلو از علائم دیگر افراد سوداوی است. چربی و فشار خونشان معمولا بالا نمی رود یا دچار افزایش خفیفی می شود.
خواب : خواب افراد سوداوی کم و سبک است(خواب خرگوشی). دیر به خواب می روند و با کوچکترین صدایی از خواب می پرند. کابوسهای آشفته، ترسناک و تیره و تار، سیاه و تاریک از مشکلات این افراد است و خواب خرابه، قبرستان و پرتگاه می بینند.
گوارش : سودا مسؤول تحریک اشتهاست. اشتهای کاذب فراوان دارند، یعنی زود به زود گرسنه می شوند، امّا خیلی زود هم سیر می شوند. به همین دلیل خوراکشان کم بوده، ولی اهل ریزه خواری هستند. توان هضم غذا در آنان بسیار كم است، نفخ معده فراوان دارند و سوزش سر معده در آنان شایع است. ادرار و مدفوع آنها تیره بوده و یبوست مزاج دارند. گرایش به شوری و شیرینی و گرمی ها دارند، گرایش به سردی ها مثل ترشی ندارند.
میل جنسی : تحریک و میل جنسی نسبتا زیادی دارند، ولی توان جنسی آنان کم است و اغلب دچار انزال زودرس هم هستند. تمایلشان به رفتار محبت آمیز بیش از آمیزش جنسی است.
آب و هوا : فصلهای خشک، آب و هوای خشک و کم باران و خصوصا سرد و خشک سودا را زیاد می کند. فصل پاییز برای ایشان فصل نامطلوبی است. سودایی ها در فصل پاییز مزاجشان غلبه می کند و اذیتشان می کند و بخصوص در میانسالان و سالمندان و در فصل پاییز این بیشتر دیده می شود. بیشتر تمایل به هوای گرم دارند و در فصل بهار راحت ترند.

ویژگی‌های شخصیتی سوداوی‌ها
اغلب ساکت، منزوی و درون‌گرا هستند. مایل به تنهایی، گوشه‌گیری و گریز از اجتماع‌اند. خشک و جدی بوده و کمتر شوخی می‌کنند. از سر و صدا بیزارند.

دقت، نظم و قانون‌گرایی
سوداوی‌ها افرادی دقیق، منظم، دوراندیش و محاسبه‌گر هستند. اهل قانون و حساب و کتاب بوده و به برنامه‌ریزی در همه کارها معتقدند. علاقمند به حسابگری و مسائل فنی هستند. به جزئیات توجه بسیار می‌کنند و برای مشاغل حساس مناسب‌اند. در مشاغلی مانند ساعت‌سازی، تعمیر وسایل، نویسندگی، جراحی ظریف، و تحلیل‌گری موفق‌اند.

توانایی در توصیف و تحلیل
اهل توصیف و تفسیر مسائل بوده و داستان‌نویسان خوبی هستند. استعداد مفسری، تاریخ‌نگاری و روزنامه‌نگاری دارند. در محیط‌های کارمندی غالب هستند و یکدیگر را می‌پایند. در بین این افراد سیاستمداران زیادی یافت می‌شود.

احساسات و معنویت
کم‌احساس و منطقی بوده و زیاد اهل معنویت نیستند. کنجکاو و همه‌سو نگرند و در تصمیم‌گیری‌ها همه جوانب را در نظر می‌گیرند. در جزئیات غرق می‌شوند و از کلیات غافل می‌مانند. علاقه‌مند به کارهای ظریف و هنری هستند. میانه‌رو، محتاط و ریسک‌گریزند. امانت‌داران خوبی هستند و خیانت نمی‌کنند.

انرژی و تحمل
بی‌حوصله و کم‌انرژی هستند. تاب و تحمل پایین دارند و زود خسته می‌شوند. گاه فعال و گاه خاموشند. کمی عجول‌اند، سرعت عمل بالایی دارند ولی استقامت کمی دارند.

تصمیم‌گیری و پافشاری
تردید، دودلی و وسواس زیادی در تصمیم‌گیری‌ها دارند. دائماً تغییر عقیده می‌دهند. اما پس از تصمیم‌گیری، در آن بسیار پایدار و لجباز هستند. اصرار دارند که کار را تا آخر انجام دهند.

خیال‌پردازی و فلسفه‌گرایی
خیلی اهل فکر و خیال‌اند و به جای فعالیت، در رویاهای خود سیر می‌کنند. اهل فلسفه‌بافی و خیال‌پردازی هستند. اکثر فیلسوفان مزاج سوداوی داشته‌اند. افکار و آرزوهای بزرگی در سر دارند و در صورت اعتدال می‌توانند به آن‌ها برسند.

روابط اجتماعی و عاطفی
اعتماد کافی به دیگران ندارند. به‌راحتی مجذوب کسی نمی‌شوند و ارتباط با آن‌ها دشوار است. اهل عاشقی نیستند و حتی در برابر محبت دیگران با سوءظن برخورد می‌کنند. در زندگی خانوادگی اهل طلاق نیستند و ادامه می‌دهند. خشم خود را کنترل می‌کنند، اما کینه‌ای و انتقام‌جو هستند و قهرهای طولانی دارند.

احساسات منفی و روانشناسی
حساس، زودرنج و دل‌نازک هستند. پرتوقع، همیشه ناراضی و اهل انتقاد و ایرادگیری‌اند. بدبین، منفی‌نگر، نگران و بی‌قرارند. مستعد غصه خوردن و افسردگی هستند.

گرایش به سوداهای دیگر
اگر سودا به سمت صفرا برود فرد عجول، پرحرف و پرکار می‌شود. اگر سودا به سمت بلغم برود فرد منزوی‌تر، ساکت‌تر و بی‌میل‌تر به زندگی می‌شود. به این حالت‌ها سودای گرم و سودای سرد گفته می‌شود.

آثار غلبه سودا
در صورت افزایش سودا، فرد دچار بدبینی، وسواس، حزن و اندوه می‌شود. افکار تاریک و تمایلات به خودکشی ممکن است شکل بگیرد. در این حالت، فرد از نظر روانی دچار مشکلات جدی می‌شود.

عوامل افزایش سودا
بیماری‌های مزمن و مستمر می‌توانند باعث افزایش سودا در بدن شوند.

علائم ظاهریعلائم عمومیعلائم گوارشیعلائم روانی و عصبیعلائم عضلانی-اسکلتیسایر علائم یا بیماری‌ها
لاغری شدیدبی‌خوابی یا کم‌خوابییبوستوسواس فکریخشکی مفاصلتیرگی رنگ پوست
تیرگی دور چشمکمبود انرژیریفلاکس صفراویافسردگی و غمگینیدرد مزمن مفاصلمیگرن
زردی رنگ چهرهبی‌اشتهاییزخم معدهاضطراب و دلشورهآرتروزسیاهی رفتن چشم
گودی چشمگزگز اندام‌هاتهوع و استفراغ صفراویناامیدیسفتی عضلاتوزوز گوش
خشکی دهان و بینیاحساس داغی کف پاسوزش معدهحساسیت زیادسردردهای مزمنسردی مزمن اندام‌ها
پوست خشک و تیرهگرمازدگیسوزش سر معدهبدبینی و منفی‌نگریلرزش دستبواسیر
جوش‌های خشک و آکنهکم‌تحملینفخ معدهپرخاشگری پنهانگرفتگی عضلات گردن و پشتواریس
زردی زبانخشکی پوستحالت تهوع مکررزودرنجی و ترش‌روییدرد پهلوسنگ کیسه صفرا
آفت دهانبی‌قراریتلخی دهانخیال‌پردازی‌های غم‌انگیزسوزش مفاصلکبد چرب
ریزش موضعف سیستم ایمنیبی‌نظمی گوارشیتمایل به تنهایی و گوشه‌گیریلرزش بدنتمایل به خودکشی در موارد شدید
  • شرایط زندگی و غذاهای امروزی باعث شده تعداد افراد سوداوی مزاج زیاد شود. زندگی شهری و آپارتمان نشینی، آلودگی هوا، کار کردن زیاد با کامپیوتر و موبایل و تماشای زیاد تلویزیون سودا را افزایش می دهد. همچنین مصرف بسیاری از فست فودها و غذاهای آماده همراه با مواد نگهدارنده و نیز الکل، سودا را زیاد می کند. اگر افراد سوداوی، مزاجشان را تعدیل کنند به افراد مفید و موفق و نامداری تبدیل می شوند. اما اگر سودا در بدن آنان غلبه کند، در زندگی روزمره دچار مشکل می شوند.

    • از مواد غذایی گرم و تر خصوصا در فصول سرد سال استفاده نمایند.
    • از مصرف تمامی غذاها و نوشیدنی هایی که دارای طبع سرد به ویژه سرد و خشک هستند پرهیز نموده و در صورت ضرورت و نیاز حتما به مقدار خیلی کم و با خوراکیهای گرم استفاده کنند. از غذاهای یخ زده، کنسرو شده، مانده و بیات و شور و نمک سود که سودا را زیاد می کند، پرهیز نمایند.
    • از آب و مایعات و نوشیدنی هایی مانند آب هویج و آب سیب به اندازه کافی استفاده نمایند.
    • از شربت خاکشیر استفاده کنند که علاوه بر تامین رطوبت مناسب، یبوست این افراد را نیز از بین می برد، چرا که یبوست هم باعث تشدید مشکلات عصبی و روحی این افراد می شود.
    • از پوست خود در هوای خشک محافظت کرده و پوست خود را با روغن زیتون یا روغن کنجد چرب کنند.
    • بینی خود را با کمی روغن بادام شیرین مرطوب نمایند.
    • در هنگام عصبانیت نوشیدن آب جوشیده ولرم برای آنان خوب است و آنها را آرام می کند.
    • از افسردگی، غم، تنهایی، تفکرات دقیق و نگرانی بیش از اندازه به دلیل اینکه موجب افزایش سودا می شوند، دوری نمایند. روابط اجتماعی خود را گسترش داده و با دیگران بیشتر معاشرت کنند.
    • خندیدن سودا را از بین می برد. به اندازه کافی تفریح و خوشگذرانی داشته باشند، فیلمها و برنامه های طنز و کمدی تماشا کرده و از تماشای برنامه و فیلمهای تراژدی، غم انگیز و ناراحت کننده پرهیز کنند.
    • از استفاده بیش از حد از کامپیوتر و موبایل و تماشای زیاد تلویزیون (برنامه های غیر طنز) خودداری کنند.
    • از بی تحرکی به دلیل اینکه باعث از بین بردن حرارت غریزی بدن و بروز سردی می گردد، پرهیز نمایند. ورزشهای خفیف مانند پیاده روی برای آنان مناسب است. در طی روز ۱۰ الی ۱۵ دقیقه پیاده روی کنند.
    • تا حد امکان در ترافیک و هوای آلوده قرار نگیرند.
    • حمام کردن با آب ولرم و ماساژ بدن با روغنهای مناسب مفید می باشد.
    • از هوای سرد و خشک و کولر گازی دوری کنند.
    • تا جای ممکن از وسواس و تمیز کاری زیاد مخصوصا به دلیل اینکه تماس مستمر با آب باعث افزایش سردی می شود، خودداری کنند.
    • سفرهای کوتاه به خصوص به مناطق گرم و مرطوب توصیه می شود. بندر عباس و شهرهای سواحل جنوب مزاجشان را در پاییز و زمستان معتدل می کند.
    • به گشت و گذار در طبیعت بپردازند. گشت و گذار در طبیعت، سودازدا و نشاط آور است.
    • از بی خوابی و کم خوابی پرهیز نموده و حداقل ۶-۷ ساعت بخوابند. نیم ساعت چرت بعد از ناهار نیز اشکالی ندارد ولی بیشتر از این خوابیدن در طی روز برای آنها مضر است.
    • خوردن گلاب قبل از خواب یا پاشیدن مقداری گلاب روی بالش برای رفع مشکلات خواب افراد سوداوی و جلوگیری از دیدن کابوس بسیار کمک کننده است.
    • پاییز فصل سوداست و بهترین فصل برای حجامت افراد سوداوی نیز فصل پاییز است.
لیست مواد غذایی گرم و تر برای

کاهش سودا در افراد سوداوی

بهترین عسل ها برای

طبع سوداوی

چرا این عسل‌ها ؟

این عسل‌ها طبع معتدل تا گرم دارند و خشکی و سردی سودا را تعدیل می‌کنند. خاصیت آرامبخشی و نشاط‌آوری داشته و برای وسواس فکری و افسردگی سوداوی‌ها مفید هستند. همچنین به بهبود خشکی پوست و یبوست کمک می‌کنند.